“Bewustzijn” kun je op allerlei manieren omschrijven. Bekeken vanuit de menselijke beleving zou je het kunnen omschrijven als: op elk moment weten wat je voelt, wat je denkt, wat je doet, wat je waarneemt, hoe je je omgeving beïnvloedt en hoe de omgeving jou beïnvloedt.

We weten allemaal wel hoe we ons lichaam kunnen trainen. Kort gezegd door aan een sport te doen. Er zijn allerlei sporten om uit te kiezen. Je kunt iets kiezen wat bij jouw lichaam en voorkeur past. De een houdt van water, de ander van de buitenlucht, weer een ander blijft liever binnen. Sommige mensen rennen graag, anderen doen liever aan tennis, yoga, of een vechtsport.
Als we nooit sporten is er vaak weinig fysiek bewustzijn. We gebruiken ons lichaam grotendeels op een automatische manier. Dus zonder ons echt bewust te zijn van wat we met ons lichaam doen. We hebben het dan ook meestal niet echt goed door als we lichamelijk overbelast raken, door bijvoorbeeld te veel te doen en op een verkeerde manier.
Door te sporten, trainen we ons lichaam en leren we onze fysieke vermogens en grenzen kennen; onze spierkracht, lenigheid, houding, uithoudingsvermogen. Ons fysieke bewustzijn groeit en we gebruiken ons lichaam op een efficiëntere manier.

Maar hoe zit het met onze geest? Hoe worden we ons bewust van wat er allemaal in ons omgaat en hoe krijgen we daar meer vat op?
Meditatie kan helpen bij dat proces. Er bestaan echter veel misverstanden over wat meditatie precies is en hoe je het moet doen.
Net zoals er allerlei sporten zijn, zijn er ook verschillende meditatietechnieken en kun je iets kiezen wat bij je past. En net zoals een sport zich richt op bewustwording en training van je lichaam, richt meditatie zich in beginsel op bewustwording en training van de geest. Het uiteindelijke doel van meditatie is wel het bereiken van een verlichte staat van zijn, maar in de eerste stappen word je je door te mediteren bewust van je mentale processen; je gedachten, emoties, aandachtsprocessen, mentale energie. Hierdoor kun je overbelasting van de geest beter voorkomen en als je mentale bewustzijn groeit, kun je je geest op een efficiëntere manier gebruiken.