Kritiek

Veel mensen bemoeien zich met elkaar, met de bedoeling om een ander te veranderen en net zo te laten worden als ze zelf zijn. Als mensen oordelen, of kritiek geven kan dat vervelend aanvoelen. Een manier om daarvan los te komen is je in je reacties steeds op jezelf te richten.
Je kunt je afvragen waarom je last hebt van een oordeel of kritiek, in plaats van in de verdediging of aanval te gaan. Dat kun je ook doen met de neiging om zelf te oordelen en kritiek te uiten. Je kunt op zoek gaan naar onzekerheden, trots, of angst, zoeken naar waar het slechte gevoel, of de neiging tot afwijzen vandaan komt.
Door je met de oorzaken in jezelf te verbinden, kom je los van de motieven van de ander. Wat een ander doet, of zegt kan iets waardevols worden, doordat het je helpt bij het leren kennen van je gevoeligheden. Die gevoeligheden zijn niet de schuld van degene die oordeelt, of kritiek uit. Ze zijn van jou. Alleen jij kunt ze veranderen. Het is aan jou om je gevoeligheden groter te maken door je af te reageren, of ze beter te leren begrijpen en ze op te lossen.
Elke keer als iemand je op een of andere manier raakt, kun je meer over jezelf te weten komen en vrijer worden van invloeden van buitenaf.