Loslaten

In de zoektocht naar oplossingen voor problemen, lopen we nog al eens spaak. Dat kan onder andere gebeuren als je je niet durft over te geven aan creativiteit.
Om creativiteit in je leven toe te laten, moet je je openstellen voor onzekerheid. Onzekerheid is nu juist een van de dingen waar we niet goed mee leren omgaan. Terwijl in feite het hele leven onzeker is. Het inslaan van een onzeker pad, een weg die niet is omkaderd door de structuren van de maatschappij, is beangstigend omdat je geen controle hebt over de uitkomst.
Niemand kan je voorbereiden op de dingen die je gaat tegenkomen. Het enige waarop je kunt vertrouwen, is jezelf. Maar hoe doe je dat, op jezelf vertrouwen? En op ‘wat’ van jezelf moet je dan precies vertrouwen?

In eerste instantie gaat creativiteit over het naar binnen keren. De stilte en de ruimte in jezelf opzoeken. Voor het zetten van die stap is het nodig om blokkerende gedachten en gevoelens los te laten. Zelfs het probleem dat moet worden opgelost, moet worden losgelaten, zodat je er op een heldere manier naar kunt gaan kijken.
‘Loslaten’ kan spannend zijn en is niet altijd makkelijk, maar je kunt het leren!