Spiegel

Als het windstil is, is water als een spiegel. Mensen zijn dat ook voor elkaar. Hoe je een ander ziet, heeft alles te maken met hoe je jezelf ziet. Hoewel we het niet altijd beseffen, kun je in de ander alleen zien wat je in jezelf herkent, wat al onderdeel is van je (onder)bewustzijn, waarbij eigenschappen die tegenstellingen lijken te zijn, in werkelijkheid twee uitersten van dezelfde kwaliteit zijn.
Als je een verandering doormaakt en daardoor meer zelfbewust wordt, kan het zijn dat je omgeving ook verandert. Je kunt je bijvoorbeeld goed gaan voelen in een omgeving die je voorheen niet aansprak. Of je kunt mensen aantrekken, die het nieuwe stukje bewustzijn in jezelf sterk uitdragen. Veranderen kan daardoor spannend zijn, of zelfs een beetje eng. Er komt niet altijd alleen maar iets ‘bij’ door te veranderen. Er kan ook iets wegvallen. Werk, een thuis, een relatie, of zelfs bepaalde gedragingen of eigen opvattingen.
Vaak vraagt verandering dan ook om dingen los te laten en je aan te passen, zodat er ruimte ontstaat om het nieuwe tot uiting te kunnen brengen.