Uitdaging

Kijk jij liever naar bergen, of beklim je ze?
Het zijn maar metaforen: hoe groter de uitdaging, hoe groter de beloning, succes is het beklimmen van een berg, of dat je na de grootste klim het beste uitzicht hebt. Wat is er eigenlijk waar van dat soort uitspraken? Levert het wel écht iets op om uitdagingen in het leven aan te gaan, om de moeilijke weg te kiezen, uit je comfort zone te stappen?

Mijn antwoord is: ja en nee. Woorden als succes, geluk, liefde worden vaak verkeerd begrepen, of op onrealistische wijze nagestreefd. Nee, er bestaat geen hemel op aarde waarin je de rest van je leven op elk moment extatisch gelukkig bent, of waarin er nooit meer iets mis gaat.
Bergen beklimmen gaat over groeien en door te groeien komen er steeds meer momenten van succes, momenten waarop je je gelukkig voelt en perioden waarin er nooit iets mis gaat. Daarbij leer je jezelf door te groeien steeds diepgaander kennen en door jezelf goed te kennen kun je beter omgaan met zaken als stress en tegenslag.

De combinatie van geluk ervaren door het bereiken van doelen, én weerbaar zijn tegen moeilijkheden, maakt het het waard om uitdagingen aan te gaan.