Ik ben Esther Quatfass (1975), werkzaam als promovendus in de psychologie en geboren en opgegroeid in Amsterdam.
Toen ik begin 20 was, kreeg ik een burnout. Na een periode van inactief zijn, ben ik door een combinatie van sport, creativiteit, rust en zelfanalyse van mijn klachten hersteld.

Later studeerde ik psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ik wilde graag mensen begeleiden, maar vond geen volledige aansluiting bij de vaak langdurige klinische aanpak, door de nadruk op het intellect en medicatie. Burnout en andere problemen komen onder andere voort uit een overactief intellect, met als gevolg een disbalans tussen het mentale en fysieke. Ik had tenslotte ondervonden dat er ook een fysieke aanpak nodig was om van mijn burnout te rehabiliteren. Daarnaast is er het belang van een gezonde leefstijl. Die zaken kwamen in mijn studie nauwelijks aan bod, dus studeerde ik af in de onderzoeksrichting Methodenleer.

Na enkele jaren te hebben gewerkt, koos ik ervoor om geen wetenschappelijke carrière in de stad op te bouwen. Ik volgde mijn hart en emigreerde naar het bos in Estland. Zes jaar later emigreerde ik nog een keer, naar Zweeds Lapland. Daar woon ik nu nog steeds, middenin de prachtige natuur.

10 Jaar lang hielp ik mee in het bedrijf van mijn man met het organiseren en uitvoeren van meerdaagse sledehondentochten. Ik leerde veel mensen kennen. Niet zelden bleek iemand te worstelen met bepaalde aspecten van het leven. De behoefte om mensen te begeleiden groeide opnieuw.

Helaas liep mijn man in een bijna dodelijk auto-ongeval ernstige fysieke beperkingen op. Ons bestaan is sindsdien drastisch veranderd, maar door zelfbewust in het leven te staan, met een positieve, accepterende houding hebben we ons wonderwel door de moeilijke tijd heengeslagen.

Overtuigd van mijn levenshouding, die gestoeld is op theorie en een rijke ervaring, gaf ik eindelijk ruimte aan de wens om anderen te helpen bij het overkomen van moeilijkheden. Ik richtte Conscious Growing op.
Door middel van een individueel samengesteld online coachingtraject, begeleid ik vrouwen met verschillende vraagstukken en problemen.


In een gratis kennismakingsgesprek kan ik je meer vertellen over mijn coaching.Beeld je eens in dat je 20 sterke, op en neer springende en blaffende honden door de sneeuw of over het ijs van hun kennels naar sledes moet brengen en in een team moet inspannen. Daar heb je je volle aandacht bij nodig. Er is geen ruimte voor afleidende gedachten. Als je die zou toelaten, lopen de honden je omver en sleuren ze je alle kanten op.

Of je hakt hout bij min 30 graden Celsius. De kou voelt onaangenaam en maakt alles moeilijker. Maar je mag je er niet door laten afleiden. Doe je het niet aandachtig, dan kan de bijl afketsten, langs het houtblok suizen en in je been belanden.

Als je op een sneeuwscooter rijdt en moet opschieten, kun je gemakkelijk een uitstekende tak over het hoofd zien als je je laat afleiden door dingen die je nog moet doen, of dingen die je al hebt gedaan, maar die niet goed zijn verlopen, of door oordelende gedachten over jezelf, anderen, of een situatie. In een reflex kun je een ruk aan het stuur geven en tegen een boom aanrijden.

Afleidende gedachten zorgen ervoor dat je niet geconcentreerd bent. Daardoor kan er van alles misgaan. Ook kunnen de relaties met de mensen om je heen verstoord raken. Ten slotte kun je zelf zozeer uit balans raken, dat je niet meer goed functioneert.

Vaak weten we niet eens dat we blokkerende en afleidende gedachten hebben, en weten we niet dat die de oorzaak zijn van onze emoties en problemen. Ongemerkt kunnen ze ons in een neerwaartse spiraal trekken.

Door genoeg aandachtig te zijn, heb ik gelukkig nooit gewond geraakt door een bijl. Ik ben ook nooit met de sneeuwscooter verongelukt, of door het ijs gezakt. Wel lagen dat soort gevaren steeds op de loer.
Mijn burnout en de vele avonturen die ik in Estland en hier in Zweden heb beleefd, hebben gemaakt dat ik mijzelf door en door ken. Ik heb geleerd om mijn gedachten te sturen en ervoor te zorgen dat mijn emoties niet de overhand hebben. Ik heb geleerd hoe belangrijk het is om mijn aandacht te houden bij wat ik aan het doen ben en me niet te laten afleiden. Ik weet wat ik moet doen om in balans te blijven, ook onder moeilijke omstandigheden.

Als je jezelf zo goed kent, kun je steeds in balans zijn en je fijn voelt. Je kunt leren om je leven op zo’n manier in te richten dat je voldoening haalt uit de dingen die je doet. Op een praktijkgerichte manier kun je leren hoe je snel diepliggende, blokkerende gedachten bovenhaalt en verwerkt. Door het toepassen van eenvoudige meditatieve ontspanningsoefeningen kun je bevrijd worden van negatieve, afleidende gedachten.

Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten!

Esther Quatfass